In deze blog wil ik graag even polsen naar jouw toekomstvisie. Weet jij waar je naartoe wil in je leven?

We leven tegen 200km/u zonder goed te weten waar naartoe… Als ik vraag aan mensen wat ze willen in hun leven, dan krijg ik vaak te horen:

  • Ik wil geen stress meer
  • Ik wil geen ruzies meer in mijn relatie
  • Ik wil niet meer roepen tegen mijn kinderen
  • Ik wil niet meer voor een baas werken
  • …

Als je ze dan stopt en vraagt wat ze wél willen, dan komt het er heel wat minder snel en duidelijk uit. Soms komt er heel eerlijk uit: “ik weet het niet wat ik wil”. Soms komt er één woord positief uit, gevolgd door terug een negatieve opsomming: “Ik wil meer harmonie, ik wil geen ruzie meer maken en al dat gedoe met de kinderen”. En vaak beseffen ze het niet eens dat ze het terug negatief verwoorden.

Als je een taxi neemt, zeg je toch ook niet tegen de chauffeur “Ik wil zeker niet naar Antwerpen!”. Nee, je moet hem zeggen waar je wél naartoe wil. Hoe nauwkeuriger je dat kan zeggen (stad, straat, nummer), hoe sneller je op je bestemming bent.

Wat wil je wél?

Als je geen ruzie meer wil, dan moet je dat positief kunnen verwoorden (denk aan de taxi-chauffeur!). Hoe ziet dat eruit? Je wil geen ruzie meer, maar hoe ziet je relatie er dan wel uit? Dat vult iedereen op zijn eigen manier in. Je zou kunnen zeggen “Ik wil kunnen luisteren naar de andere en op mijn beurt rustig mijn mening kunnen uitspreken” of “Ik wil liefdevol met elkaar omgaan”. Ga daar dan dieper op in: hoe ziet dat eruit? Wat betekent “liefdevol” voor jou? Ook dat is weer heel persoonlijk. Als je dat moeilijke vragen vindt, dan is het voor jou nog niet duidelijk. Bedenk dan dat het voor je partner ook moeilijk is om te begrijpen wat jij wil.

Soms is het moeilijk om te bedenken wat er in de plaats komt: wat is er, als er geen stress meer is, als er geen ruzie meer is, als er geen gedoe meer is?

Maak je toekomstplaatje helder en duidelijk

Vooraleer je een doel kan stellen, moet je eerst een langetermijnvisie hebben. Je kan dit toepassen op je werksituatie, maar evengoed op de relatie met je partner, op je gezin, op je mentale en fysieke gezondheid, op je financiële middelen, op je vrije tijd, enz. Een toekomstplaatje houdt rekening met al deze zaken, overkoepelend. Dus bekijk het groter geheel en maak een globaal plaatje. Dat begint met een droom. Hoe ziet jouw ideale situatie eruit? Hoe zou je willen dat het was? Dit is best een leuke oefening, want alles is toegelaten. Sta jezelf toe om echt vrij te zijn en geen rekening te houden met je huidige situatie, want op die manier beperk je jezelf. Beeld je in dat je op je oude dag op een bankje zit. Je zit te mijmeren en je denkt terug aan je leven. Wat zou je op dat moment willen zien? Wat heb je in de wereld gezet, waar je fier op bent? Heb je ergens spijt van?

Hoe vaker je die oefening zal doen, hoe gemakkelijker en leuker het wordt! Je plaatje zal zo steeds meer vorm krijgen. Dit plaatje kan je ook best fysiek vorm geven, bijv. door een vision board te maken. Maak een collage met prenten, tekeningen, woorden, kleuren, symbolen, enz. die zo goed mogelijk weergeven hoe het er voor jou uitziet. Kies voor beelden, die ook een sfeer uitstralen. Tip: op Google geef je een zoekwoord in en kies je voor Afbeeldingen. Je kan bijv. zoeken op “gelukkig gezin” en je krijgt onmiddellijk heel wat foto’s met stralende mensen. Neem de foto die jou aanspreekt en plak hem op jouw collage.

Geef deze collage een plaats, zodat je hem regelmatig tegenkomt. Op die manier kan je er naartoe beginnen werken.

Van hier naar daar

Als je weet waar je nu staat en je weet waar je naartoe wil, dan kan je aan de slag. En dat is eenvoudiger dan je denkt, want je moet maar één vraag stellen: “wat zou een eerste stap kunnen zijn in de richting van mijn doel?” Wat heb je daarvoor nodig? Als je daarvoor iets nodig hebt, lijkt dat de eerste stap die je zal moeten ondernemen.

Probeer de stappen zo klein mogelijk te houden, zodat de kans dat je die gaat zetten, groot is. Als je die stap genomen hebt, geef je jezelf een schouderklopje en stel je jezelf opnieuw de vraag: “wat zou een volgende stap kunnen zijn?”

Als je een situatie wil ombuigen (van ongelukkig naar gelukkig), is er nog een magische vraag: “Hoe zou de nieuwe ik daarmee omgaan?”