Ik geloof dat een (jong) kind redelijk puur en onschuldig is. Wat kunnen we van een kind leren?

Kinderen leven in het moment. Het ene moment hoor je ze roepen en zijn ze boos; het volgende moment hoor je ze schaterlachen en zijn ze blij. Direct kan die bladzijde omgedraaid worden. Niks ego… Kinderen leven in het hier en nu en kennen geen zorgen. Zorgen ontstaan door na te denken, door te malen in je hoofd, door met het verleden of de toekomst bezig te zijn.

Tip 1: Leef vaker in het nu en geniet

Op die manier voel je meer verbinding met jezelf, ben je creatiever en komen de oplossingen gemakkelijker als ingevingen binnen. Ga eens wandelen in de natuur, gebruik je zintuigen en voel wat er naar boven komt.

Misschien komt er op dat moment verdriet naar boven. Laat het maar gebeuren.

Tip 2: Uit je emoties en doorvoel je gevoelens

Een baby kan nog niet spreken. Via zijn emoties moet hij dus kenbaar maken wat hij wil. Emoties uiten hebben we dus eerder geleerd dan woorden. En nochtans hebben heel wat volwassenen hun emoties de kop ingedrukt. Waarschijnlijk omdat er ooit werd gezegd “Doe niet flauw!” toen je ooit huilde of “Wees eens kalm!” toen je boos werd. Vele volwassenen weten niet hoe ze kunnen omgaan met negatieve emoties en kiezen voor verdoving. Onverwerkt verdriet of opgekropte woede blokkeren onze flow en maakt ons op lange termijn ziek. Genees jezelf en laat al je gevoelens er zijn. Ze zijn een natuurlijk onderdeel van elke mens.

Dit kan je misschien beangstigend vinden. Wat gaat je omgeving daarvan denken?

Tip 3: Laat angst je niet tegenhouden

Angst zit in je hoofd. Het is geen gevoel, maar een gedachte. Daarom kent een kind haast geen angst. Een kind vraagt zich niet af wat er allemaal kan mislopen of wat de anderen daarvan denken. Een kind doet gewoon waar hij zin in heeft.

En dat brengt ons bij de volgende tip.

Tip 4: Maak plezier en doe waar je zin in hebt

Als volwassenen hebben we zoveel aan ons hoofd, dat we soms uitgeput zijn door al onze verplichtingen. We willen voldoen aan verwachtingen en zetten onszelf te vaak op de laatste plaats. Vaak willen we eerst nog even dit doen en dat doen. Onze energie bijtanken doen we juist door te doen waar we zin in hebben, door te lachen en plezier te maken.

Kinderen kunnen heerlijk zorgeloos en ongeduldig zijn. Ze denken ergens aan en hup, ze stellen de vraag om dat nu te gaan doen. Ooit al een kind horen vragen: “Gaan we binnen 2 weken nog eens naar de speeltuin?”

Tip 5: Stel niets uit

Met de zomer in het vooruitzicht wens ik je een heerlijke vakantie toe! Laat het kind in jou helemaal los ;-).