Met deze vraag kwam Marcel (49 jaar) naar mij. Hij was getrouwd en had een zoon van rond de 20. Hij had een goedbetaalde job en leuke vrienden. Hij had alles om gelukkig te zijn, maar toch voelde hij zich niet zo. Daardoor voelde hij zich schuldig en een beetje zoals een verwend kind dat nooit content is. Zijn omgeving maakte het hem niet gemakkelijker door te zeggen “Wees nu eens content met wat je hebt. Er zijn andere mensen, die het heel wat minder goed hebben dan jij.” Hij wilde niemand beschuldigen of met de vinger wijzen, maar het onbehaaglijke en knagende gevoel bleef er wel.

Wees dankbaar

Eerst en vooral is het goed om dankbaar te zijn. Het helpt je om je focus te verleggen naar positieve dingen in plaats van op het klagen en zeuren. Wees dankbaar voor wat je al gerealiseerd hebt. Dat is vaak meer dan je denkt! Ik ben dagelijks gelukkig en dankbaar voor heel uiteenlopende zaken en dat geeft mij positieve energie. Als je het moeilijk vindt om dankbaar te zijn, raad ik je aan om elke avond heel bewust iets te noteren waarvoor je dankbaar bent. Schrijf het neer in een dagboek, zodat je het kan herlezen.

Moet je daarom ook tevreden zijn met je situatie? Nee! Als je niet tevreden bent met je huidige situatie, moet je in actie komen.

Wat maakt dat je niet gelukkig bent?

Waar ben jij niet tevreden mee? Kan je dat benoemen? Als dat zo is, ben je al een heel eind. Als het een algemeen gevoel van ontevredenheid is en je kan zelf niet de vinger op de wonde leggen, is het aan te raden dat iemand je daarbij helpt. Een coach kan je helpen om je eigen blinde vlekken te ontdekken.

”When you are in the frame, you don’t see the picture.”

Marcel wist niet waarom hij niet gelukkig was. Alles was ”OK”, een 6/10. Te weinig om echt gelukkig te zijn, te veel om iedereen in de steek te laten en ergens anders opnieuw te beginnen. Hij wilde beter en hij kwam in coaching bij mij. We ontdekten dat er in hem een echte leider zat, maar dat die verborgen zat onder een zwaar schuldgevoel. Hij kreeg inzicht in zijn persoonlijkheid en in een patroon dat hij al jaren zelf in stand hield. Van zodra hij inzag dat zijn schuld al lang afgelost was, kon hij meer en meer zichzelf zijn. Ik leerde hem om op een constructieve manier alles te kunnen zeggen wat hij wilde, zowel in zijn relatie, als op het werk. Hij begon met een nieuwe hobby en ging terug studeren in avondschool. Ik krijg nog regelmatig een mail van hem waarin hij blij vertelt over alles wat hij gedaan heeft. Hij schreef zelfs ”Ik heb mijn vrouw teruggevonden!!” Ik ben fier op de stappen die hij allemaal gezet heeft.

Jij bent verantwoordelijk voor je eigen geluk

De meeste mensen focussen zich op hun partner of hun baas en geven hen de schuld van hun ontevredenheid. Daarmee geven ze ook hun macht weg om iets te kunnen veranderen aan de situatie. Om te beginnen moet je die verantwoordelijkheid terug bij jou nemen. Het is niet belangrijk om te weten wie schuldig is aan de huidige situatie. Daar heeft ieder zijn aandeel in. Wat belangrijker is, is dat jij verantwoordelijk bent voor hoe je vanaf hier verder gaat. Jij hebt een keuze. Jij bent verantwoordelijk voor je eigen geluk, niemand anders! Wat een geluk zeg: als jij verantwoordelijk bent, ligt de sleutel voor verandering in jouw handen.

Als je niet tevreden bent met je huidige situatie, moet je in actie komen.

Zoek uit wat je wél wilt

Vaak weten mensen heel goed wat ze niet meer willen. Als je dan vraagt wat ze wél willen, blijft het vaak stil. Ze blijven zich maar focussen op wat ze niet willen, waardoor ze nog meer krijgen van dat. Als je leert skiën of snowboarden, leren ze je al snel aan om te kijken naar waar je wél wilt. Als je focust op obstakels die je wil vermijden, knal je er juist wel tegenaan. Kijk met je hoofd in de juiste richting en je lichaam volgt. In het leven is het niet anders. Zoek uit waar je energie van krijgt, wat je leuk vindt, wat je goed kan en graag doet. Sta bewust stil bij alles wat je doet. Wees kritisch, schrap de negativiteit uit je leven en doe meer waar je zin in hebt. En je zult zien hoe snel je leven in positieve zin verandert…

Wil jij net als Marcel geholpen worden bij het terugvinden van je geluk? Ik help je daar heel graag bij…

Benieuwd welke mogelijkheden ik voor je zie?