In november was ik het ineens beu. Ik besefte hoeveel ik “moest” van mezelf.
“Ik moet nog eens gaan lopen”, anders gaat mijn conditie verloren die ik 3 jaar geleden opgebouwd heb. Toen kon ik nog geen 3 minuten lopen. Ik herinner me nog dat ik al na 1 liedje moest stappen, want mijn longen kwamen uit mijn lijf en mijn benen waren helemaal verzuurd. Na een succesvolle start-to-run training kon ik na 10 weken ongeveer een 5 km lopen. Ik ben fier op mezelf dat ik dat bereikt heb en sindsdien wil ik dat natuurlijk wat onderhouden. In 2016 ben ik welgeteld 8 keer gaan lopen, kon ik zien op mijn Runkeeper, mijn e-buddy die alles meet en bewaart en mij ook nog entertaint met leuke muziek. Gelukkig waren die keren verdeeld over het jaar, maar toch. Ik “moet” het toch wat meer doen, als ik daar de vruchten wil van plukken.
“Ik moet ook nog onze verbouwing opvolgen”, niet echt mijn favoriete bezigheid, maar als we er ooit nog willen gaan wonen, kan ik dat maar beter doen. Het feit dat onze architect Franstalig is, zoals ook de meeste onderaannemers, is nog een extra drempel. Maar dat zie ik intussen wel als een opportuniteit om mijn Frans wat te onderhouden.
Ik wil dat ons huis proper is, dat de kinderen genoeg kleren hebben voor het volgende seizoen, dat onze vakantie geregeld is. Er “moet” ook altijd gezond eten in huis zijn, toch?
“Ik moet ook nog eens afspreken met die persoon”, niet omdat ik dat echt wilde, maar eerder omdat het al zo lang geleden was.
Ik vs mijn alter ego
Ik werd er zo moe van. Ik voelde mij een slaaf van mijn eigen verwachtingen en verplichtingen. Het “goede nieuws” was dat ik het mezelf oplegde. Ik hoefde het dus enkel op te nemen met mijn alter ego om hierin verandering te brengen. En dat begon door na te denken over wat ik wilde. Wat is echt noodzakelijk en wat niet? Wat is belangrijk voor mij op dit moment? Waar krijg ik energie van en wat zuigt energie? Wat WIL IK? Er staan 2 belangrijke woorden in: WIL, niet MOET! En IK, niet iemand anders!
“Door te ont-moeten, ontmoette ik mezelf.”
Dan kom je een paar interessante dingen tegen:
- Hoe stel je je grenzen op een respectvolle manier?
- Hoe kan ik beter nee zeggen?
- Hoe ga ik om met mijn perfectionistische trekjes?
Want als je meer kiest voor jezelf, moet je anderen teleurstellen. En dat is geen gemakkelijke taak. Als je altijd alles perfect wil doen, is het moeilijk om al eerder te zeggen: zo is het goed genoeg.
Het resultaat
Alles wat ik heb geleerd, heb ik in een online programma gegoten: “Opkomen voor jezelf“. Ik heb geleerd om nee te zeggen, om te kiezen voor wat ik belangrijk vind en waaraan ik mijn tijd wil besteden. Ik heb geleerd om keuzes te maken, die in lijn liggen met wat ik écht wil. En ik ben fier op het resultaat. Het heeft niet alleen mijn leven veranderd, maar ook dat van mijn coachees. De technieken uit het programma pas ik ook toe in life coaching.
Ik voel mezelf nu veel vrijer en dichter bij mezelf. Misschien ben ik wat mensen hierdoor kwijt gespeeld, maar ik heb mezelf teruggevonden.
Ervaar jij ook zoveel verwachtingen en verplichtingen in je leven? Ik ben er zeker van dat mijn programma jou ook kan helpen.