Herken je dat gevoel van de gouden kooi? Je verdient goed, leuke collega’s, vele extralegale voordelen, maar er mankeert iets cruciaal. Misschien is de inhoud van de job niet meer uitdagend genoeg of misschien valt je baas tegen. Hoe dan ook, je hebt het gevoel een zwaar compromis te sluiten. Het is een strijd tussen stabiliteit en zekerheid enerzijds en voldoening en zingeving anderzijds.

De fasen van ons leven

Wij zijn als mens al heel wat gegroeid. We hebben leren stappen, praten, lezen, schrijven, rekenen, fietsen, zwemmen, en nog zoveel meer. In de eerste 20 jaar van ons leven ligt de klemtoon vooral op leren. Dat doen we als vanzelf, zonder ons te laten tegenhouden door angst.

De volgende 20 jaar staan meer in het teken van werken: carrière maken en geld verdienen. Daar ligt de klemtoon veeleer op ambitie. En ondertussen proberen we een gezin uit te bouwen en een gezellige thuis te maken. Tijd voor onszelf is er nauwelijks. We worden geleefd en gaan mee in de ratrace van alledag.

En dan, vanaf een jaar of 40, beginnen we ons vragen te stellen. Is het dit nu? Wil ik zo oud worden? En in de 20 jaren die komen, zoeken we naar betekenis, naar zingeving. We willen voldoening halen uit onze job en dat wordt veel belangrijker dan het loon, de auto of de titel op ons visitekaartje. We zijn bereid om loon in te leveren, als we maar kunnen doen wat we graag doen. En daar loopt het vaak mis. Onze ratio en onze omgeving verklaren ons voor gek dat je die goedbetaalde en ‘zekere’ job zou achterlaten voor een onbekende, onzekere, ondoordachte, minder betaalde andere job. Veruit de meeste mensen luisteren naar hun ratio, lijsten de pro’s en contra’s op, wikken en wegen, en komen zo tot de conclusie dat ze toch maar niet uit die comfortzone komen. Daardoor blijven ze piekeren. Een burn-out of depressie loert om de hoek. Ze horen de stem van hun intuïtie wel, die steeds harder roept, maar alleen durven ze die weg niet te volgen.

Vanaf een jaar of 60 gaan we op zoek naar hoe we kunnen bijdragen: via vrijwilligerswerk, meehelpen met de kinderen, het opvangen van de kleinkinderen, het bezoeken en helpen van zieke ouderen, zetelen in een raad van bestuur, enz. We kunnen onze kennis doorgeven aan de jongere generatie en dat geeft voldoening.

Herken jij deze 4 fasen? In welke fase zit jij?

leeftijd in jaren: 0-20 leren, 20-40 ambitie, 40-60 betekenis, 60-80 bijdragen

De job van je leven

Als je huidige job je niet meer genoeg voldoening geeft, dan moet je in actie komen. In de eerste plaats met denkoefeningen: wat deed je als kind graag, wat zeggen andere mensen dat je goed kan, wat geeft je energie, welke jobs heb je allemaal al gehad en waarom koos je daar telkens voor, wie ben je als persoon? Het is bewust stilstaan bij al deze vragen.

Als je daarna de doorsnede kan maken tussen je passies (wat je graag doet), je talenten (wat je goed kan) en je persoonlijkheid (wie je bent als persoon), dan spreek je niet meer over werken, maar over een levensdoel. Dan spring je elke dag met goesting uit je bed, kan je als vanzelf beslissingen nemen en laat je je niet meer tegenhouden door angst, maar word je gedreven door een brandend verlangen. Ik kan je vertellen: dat voelt geweldig!

Het vergt heel wat moed en zelfkennis om te durven veranderen. Maar het is de enige weg naar geluk en betekenis.

Ontdek jouw droomjob

In coaching gaan we aan de slag met allerlei oefeningen. Simon Sinek met “Start with why” is daar een onderdeel van. We gaan op zoek naar jouw thema’s, die de rode draad vormen in jouw leven. Zo leggen we de puzzel en ontdekken we samen wat best past bij jou.

“Wanneer een kind leert stappen en het valt 50 keer, dan nog zal het nooit denken: misschien is dit niets voor mij…“

Dit is zo mooi gezegd! Elk kind heeft al doorzettingsvermogen en vastberadenheid in zich. Jij hebt ook ooit leren stappen. Dat heb je geleerd met vallen en opstaan. De aanhouder wint! En als je dat nu eens toepast op je dromen?

Kan ik je helpen om te ontdekken wat jij zou moeten doen?