Ik merk de laatste tijd veel ongenoegen, omdat er steeds meer coaches bijkomen, de ene al wat meer opgeleid dan de andere. Begrijpelijk ergens, omdat de huidige coaches bang zijn voor hun job of hun imago en de niet-coaches zich zorgen maken over de kwaliteit van het aanbod. Bovendien kan iedereen zich “coach” noemen, of je nu een opleiding gehad hebt of niet.

Wat een keuze(-stress)!

Voor elk probleem bestaat er tegenwoordig een coach: je hebt een life coach, relatiecoach, plusoudercoach, loopbaancoach, business coach, opruimcoach, slaapcoach, wandelcoach, natuurcoach, sportcoach, studiecoach, mental coach, personal coach, voedingscoach, gezondheidscoach, rouwcoach, enz.

Sommigen benoemen de werkwijze die ze hanteren: oplossingsgerichte coach, systemische coach, provocatieve coach.

Welke wil jij graag zijn of zou jou kunnen helpen?

Kies de coach die bij je past

Laat ons de vergelijking maken met de restaurants. Gaan we daar ook de brasserieën of takeaways verbieden en alleen de sterrenchefs laten koken? Nee, omdat we daar geloven dat er voor ieder wat wils is en voor elke gelegenheid een keuze. Iedereen maakt zijn eigen keuze en dat hangt af van het budget en/of wat hij op dat moment nodig heeft. Je hebt goedkope en dure restaurants, je hebt uitgebreide menu kaarten of heel beperkte. Maar het is niet omdat je eens een slechte ervaring hebt meegemaakt, dat alle restaurants slecht zijn. Je moet gewoon kiezen waar je zin in hebt of wat bij jou past en waar jij je goed bij voelt.

Er zijn geen slechte coaches

Er zijn alleen ervaren en minder ervaren coaches. Er zijn goedkope en dure coaches. Er zijn coaches die zich specialiseren in een niche en er zijn coaches die kiezen voor het bredere life coach. Sommigen zullen een opleiding volgen uit persoonlijke interesse, anderen om er hun job van te maken. Iedereen die een coach opleiding volgt, doet dat omdat ze voldoening krijgen van mensen te helpen, omdat mensen naar hen komen als ze willen praten en gehoord willen worden. Ze voelen de goesting en passie naar boven komen als het gaat over mensen laten groeien. Het is mooi om zien dat ze aan de slag gaan met hun talent. Voor iedereen die dat doet, doe ik mijn petje af!

Iedereen heeft een coach nodig

In de wereld van vandaag waren er nooit zoveel burn-outs, bore-outs, relatiebreuken, depressies, zelfmoorden, faillissementen, enz. Net daarom ben ik heel blij dat veel mensen de stap zetten naar een coach opleiding. Een coach is niet opgeleid om bovenstaande problemen aan te pakken, laat dat ook even duidelijk zijn. Daarvoor kan je terecht bij psychologen, therapeuten, bemiddelaars, psychiaters, huisdokters of andere specialisten en hulpverleners. Maar een coach kan het werk voor en/of na die hulpverleners wel aanpakken. Als mensen op tijd hun twijfels of problemen aanpakken via een coach, dan hoeft het niet zover te komen dat ze in een depressie of burn-out belanden. En als het dan toch zover gekomen is en ze geholpen werden, kunnen ze na hun depressie of burn-out terecht bij een coach om een nieuwe richting in te slaan en zo hun geluk alsnog terug te vinden, zodat ze niet hervallen.

Iedereen kan vroeg of laat een coach gebruiken. Dus ja, we hebben nood aan meer coaches: hoe meer, hoe liever. Als elke coach een aantal mensen kan helpen, zou de wereld al een heel stuk mooier kunnen worden.

Ik ben Patsy Vanleeuwe, gepassioneerd life coach en trainer.
Met hart en ziel help ik mensen om de beste versie van zichzelf te worden.
Passie is mijn geheim ingrediënt.

Voel jij het kriebelen om ook coach te worden? Gewoon uit interesse of om er echt voluit voor te gaan.

Ben je op zoek naar een coach om je te helpen met een bepaald probleem? Heb je ontdekt dat je steeds weer dezelfde problemen tegenkomt of heb je hulp nodig bij bepaalde (levens-)vragen? Tijd voor actie dan!